dieta

Jakie korzyści przynosi nam dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Współczesny styl życia nie służy zdrowiu. Świadczy o tym rosnąca z roku na rok ilość osób chorych oraz przedwczesnych zgonów. Główną przyczyną chorób współczesnej cywilizacji jest przekraczanie dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz konserwacja chemiczna żywności. Przetworzone pokarmy mają z jednej strony niedobory mikroskładników, a z drugiej zawierają wiele toksyn. Może temu zaradzić przestrzeganie diety oraz okresowe posty lecznicze. Post warzywno- owocowy jest terapią oczyszczającą organizm z toksyn. Następuje detoksykacja i proces odbudowy naszych organów. Równocześnie dieta warzywno-owocowa uzupełnia niedobory cennych mikroskładników pokarmowych. Fenomen postu tkwi w genetycznie zakodowanym w naszym organizmie procesie autofagii. Post aktywuje ten proces i znacznie go przyspiesza poprzez ograniczenie glukozy dostarczanej w pożywieniu. W trakcie autofagi następuje zamiana zwyrodniałych elementów komórek na glukozę, niezbędną dla funkcjonowania mózgu i serca. Jednocześnie te chore i zniszczone struktury są odzyskiwane w procesie recyklingu i służą do odbudowy nowych i zdrowych komórek. Dieta ta jest oparta na naturalnych produktach roślinnych, które zawierają tysiące bioaktywnych substancji. Jest szczególnie bogata w enzymy, polifenole, mikroelementy, witaminy. Posiłki diety bazują na właściwościach leczniczych, niwelujących toksyczne wolne rodniki, korzystnie alkalizujących komórki. Procesy te w naturalny sposób sprzyjają powrotowi do równowagi zdrowotnej. Następuje głęboka odnowa biologiczna i biochemiczna.

Post warzywno-owocowy nie jest dietą odchudzającą. Jest to przede wszystkim kuracja oczyszczająco-normalizująca organizmu. Utrata wagi jest efektem ubocznym, wiąże się ze spalaniem w głównej mierze tłuszczu trzewnego. Aby utrwalić korzystne wyniki, warto wprowadzić prozdrowotną zmianę stylu życia już na stałe, zgodnie z zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej:

  1. Wyeliminować z diety lub zdecydowanie ograniczyć główne toksyny: cukier, mąkę, mleko, mięso.
  2. Okresowo stosować post warzywno-owocowy w celu detoksykacji organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy).
  3. Dbać o codzienną aktywność fizyczną, aby usprawnić procesy oczyszczania.
  4. Stosować żywienie pełnowartościowe oparte na produktach roślinnych z wykluczeniem nietolerancji pokarmowych

Post warzywno – owocowy dr Ewy Dąbrowskiej przynosi nieocenione korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka:

  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • uszczelnia bariery jelitowe
  • przywraca równowagę kwasowo – zasadową organizmu
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • stabilizuje nadciśnienie tętnicze krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • leczy przyczyny cukrzycy typu II
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • reguluje zaburzenia endokrynologiczne (m.in. chorobę Hashimoto, endometriozę)
  • likwiduje zapasy tłuszczu, zwłaszcza tłuszczu trzewnego
  • leczy alergiczne choroby skóry
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca spokój i duchową harmonię organizmu