Jakie korzyści przynosi nam dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej
Współczesny styl życia nie służy zdrowiu. Świadczy o tym rosnąca z roku na rok ilość osób chorych oraz przedwczesnych zgonów. Główną przyczyną chorób współczesnej cywilizacji jest przekraczanie dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz konserwacja chemiczna żywności. Przetworzone pokarmy mają z jednej strony niedobory mikroskładników, a z drugiej zawierają wiele toksyn. Może temu zaradzić przestrzeganie diety oraz okresowe posty lecznicze. Post warzywno- owocowy jest terapią oczyszczającą organizm z toksyn. Następuje detoksykacja i proces odbudowy naszych organów. Równocześnie dieta warzywno-owocowa uzupełnia niedobory cennych mikroskładników pokarmowych. Fenomen postu tkwi w genetycznie zakodowanym w naszym organizmie procesie autofagii. Post aktywuje ten proces i znacznie go przyspiesza poprzez ograniczenie glukozy dostarczanej w pożywieniu. W trakcie autofagi następuje zamiana zwyrodniałych elementów komórek na glukozę, niezbędną dla funkcjonowania mózgu i serca. Jednocześnie te chore i zniszczone struktury są odzyskiwane w procesie recyklingu i służą do odbudowy nowych i zdrowych komórek. Dieta ta jest oparta na naturalnych produktach roślinnych, które zawierają tysiące bioaktywnych substancji. Jest szczególnie bogata w enzymy, polifenole, mikroelementy, witaminy. Posiłki diety bazują na właściwościach leczniczych, niwelujących toksyczne wolne rodniki, korzystnie alkalizujących komórki. Procesy te w naturalny sposób sprzyjają powrotowi do równowagi zdrowotnej. Następuje głęboka odnowa biologiczna i biochemiczna.
Post warzywno-owocowy nie jest dietą odchudzającą. Jest to przede wszystkim kuracja oczyszczająco-normalizująca organizmu. Utrata wagi jest efektem ubocznym, wiąże się ze spalaniem w głównej mierze tłuszczu trzewnego. Aby utrwalić korzystne wyniki, warto wprowadzić prozdrowotną zmianę stylu życia już na stałe, zgodnie z zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej:
- Wyeliminować z diety lub zdecydowanie ograniczyć główne toksyny: cukier, mąkę, mleko, mięso.
- Okresowo stosować post warzywno-owocowy w celu detoksykacji organizmu i przywrócenia równowagi zdrowotnej (homeostazy).
- Dbać o codzienną aktywność fizyczną, aby usprawnić procesy oczyszczania.
- Stosować żywienie pełnowartościowe oparte na produktach roślinnych z wykluczeniem nietolerancji pokarmowych
Post warzywno – owocowy dr Ewy Dąbrowskiej przynosi nieocenione korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka:
- usprawnia wydalanie wszelkich toksyn
- reguluje pracę przewodu pokarmowego
- uszczelnia bariery jelitowe
- przywraca równowagę kwasowo – zasadową organizmu
- hamuje wytwarzanie wolnych rodników
- stabilizuje nadciśnienie tętnicze krwi
- rozpuszcza zakrzepy
- normalizuje poziom cukru
- leczy przyczyny cukrzycy typu II
- usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
- reguluje zaburzenia endokrynologiczne (m.in. chorobę Hashimoto, endometriozę)
- likwiduje zapasy tłuszczu, zwłaszcza tłuszczu trzewnego
- leczy alergiczne choroby skóry
- oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
- przywraca spokój i duchową harmonię organizmu