Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Jesteśmy jednym z pierwszych ośrodków w Polsce, który zaufał doświadczeniu dr Ewy Dąbrowskiej. Od ponad 25 lat, pod jej osobistym nadzorem medycznym pomagamy ratować zdrowie żywieniem. Stworzyliśmy najlepsze warunki do przeprowadzenia postu. Diecie towarzyszy zdobywanie niezbędnej wiedzy o zdrowym żywieniu. Program turnusu obfituje w różne formy aktywności sportowej dostosowanej do wieku i możliwości organizmu. Gwarantuje to skorzystanie z diety dr Ewy Dąbrowskiej i kadra złożona ze sprawdzonych przez lata specjalistów. Oferujemy dwutygodniowe i tygodniowe pobyty oparte na zdrowych dietach warzywno-owocowych

Dieta warzywno-owocowa 

Jest to odmiana postu, czyli czasowe powstrzymywanie się od jedzenia niektórych pokarmów. Dieta  ogranicza się do wybranych warzyw z niewielkim dodatkiem owoców. Jej główną cechą jest NIEDOSTATECZNE ODŻYWIANIE ZEWNĘTRZNE, co uruchamia ZASTĘPCZE ODŻYWIANIE WEWNĘTRZNE, czyli AUTOFAGIĘ. Jest to proces polegający na trawieniu przez komórki obumarłych lub uszkodzonych elementów ich struktury. Dzięki temu organizm leczy się sam. "Zjada" np. złogi w postaci tłuszczu trzewnego lub blaszek miażdżycowych w żyłach. Dzięki tej restrykcyjnej diecie następuje odnowa organizmu na poziomie genowym. Usunięte zostają nie tylko choroby, ale także ich przyczyny. Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej wskazana jest dla ludzi cierpiących na:

  • wysoki cholesterol,
  • miażdżycę serca i naczyń krwionośnych,
  • zwyrodnienia stawów,
  • nadciśnienie,
  • nadwagę i otyłość,
  • alergie skórne i pokarmowe,
  • astmę,
  • przeciekające jelita,
  • candidę,
  • niedoczynność tarczycy.

Optymalny czas stosowania diety doktor Dąbrowskiej do oczyszczenia organizmu wynosi 14 dni. Przy poważniejszych schorzeniach post powinien trwać dłużej, maksymalnie 42 dni. Warto także stosować tzw. post przypominający. W menu na 7 dni dobrze jest uwzględnić jeden dzień według zaleceń diety warzywno-owocowej.

Przeciwwskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej są następujące choroby:

  • nadczynność tarczycy,
  • gruźlica,
  • choroby psychiczne (np. depresja),
  • krańcowe wyniszczenie organizmu,
  • przeszczep narządów,
  • ostra porfiria,
  • wyniszczenie organizmu przez chorobę nowotworową,
  • okres ciąży i laktacji,
  • dializy
  • dojrzewanie,
  • cukrzyca typu I.
  • W takich przypadkach dr Ewa Dąbrowska zaleca żywienie pełnowartościowe, także oparte na warzywach i owocach.

Jak dieta warzywno-owocowa działa na organizm?

Dzienne posiłki nie przekraczają przedziału 400 – 600 kcal. Ich podstawą są warzywa i owoce niemal całkowicie pozbawione białka oraz tłuszczu. To sprawia, że organizm natychmiast przestawia się na korzystanie z własnych zapasów energetycznych. Wydala zbędną wodę. Żywi się zwyrodniałymi komórkami i ogniskami zapalnymi.  Likwiduje tłuszcz i kwas moczowy odłożony w stawach. Wydala toksyny. Znika uczucie głodu. Działa AUTOFAGIA - samozjadanie niepotrzebnych części organizmu na poziomie komórkowym Uruchamia się samoleczenie. Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin, które zmiatają wolne rodniki. Dostarczają także mikroelementy, substancje bioaktywne i tlen, który oczyszcza krew. Warzywa znakomicie uzupełniają wszelkie niedobory budulców naszego organizmu. Mają alkalizujące działanie, które korzystnie wpływa na przyswajanie makro i mikroelementów. Dzięki usunięciu szkodliwych produktów żywieniowych, wzmacniają się mechanizmy obronne i adaptacyjne na poziomie komórkowym. Dieta warzywno-owocowa przywraca w organiźmie wewnętrzną równowagę nazwaną  HOMEOSTAZĄ.

Korzyści z leczenia dietą warzywno–owocową.

Zalety stosowania diety warzywno-owocowej są bardzo duże. Przede wszystkim jest to doskonała forma wzmacniania odporności organizmu. Cały czas w badaniach odkrywamy nowe aspekty prozdrowotne:

  • stabilizacja ciśnienia krwi: obniża wysokie, podwyższa niskie, dotlenia krew
  • normalizacja poziom cukru we krwi - menu na 7 dni daje szansę na odstawienie leków przeciwcukrzycowych
  • rozpuszcza zakrzepy i doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać
  • ograniczenie wytwarzania wolnych rodników, dzięki czemu organizm zostaje uchroniony przed rozwojem wielu chorób zwyrodnieniowych 
  • usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn, oczyszcza stłuszczoną wątrobę, usuwa złogi w stawach
  • odblokowuje układ immunologiczny, zwiększa odporność organizmu na zakażenia,
  • organizm rozpoznaje i leczy miejsca chore, przewlekłe choroby zapalne i zwyrodnieniowe
  • sprzyja regeneracji, rewitalizacji i długowieczności, dlatego nazywana jest dietą odmładzającą
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • „zjada” zapasy tłuszczu – w czasie 14 dni diety, ciężar ciała obniża się średnio o 5%
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha, co daje uczucie wyciszenia i lepszej koncentracji
  • redukuje głód i jedzenie bez przyczyny.

Jak wygląda 1 dzień diety doktor Ewy Dąbrowskiej?

Przykładowe posiłki

śniadanie

  • Sok marchwiowy
  • Zakwas z buraków
  • Surówka: kapusta biała, pomidor
  • Surówka: burak, cebula, chrzan
  • Gotowane warzywa: seler z sosem pomidorowym
  • Owoc: jabłko

obiad

  • Surówka: ogórek kiszony, cebula
  • Surówka: kalarepa, jabłko
  • Gotowane warzywa: pomidor faszerowany szpinakiem
  • Zupa jarzynowa
  • Owoc: ½ kiwi

kolacja

  • Sok z kiszonej kapusty
  • Surówka: marchewka, jabłko
  • Surówka: kapusta kiszona, cebula
  • Krem: brukselka, szpinak
  • Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki

Co zaleca się jeść w trakcie diety warzywno - owocowej?

Menu na 14 dni stanowią WARZYWA i owoce UBOGIE W ENERGIĘ. Zawierają one śladowe ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
WARZYWA: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, wszelkie kapusty, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki (zwłaszcza kiszone), sałata, pomidory, papryka, dynia, kabaczek, rzepa, brukiew, brokuły.
OWOCE: jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, śladowe ilości słodkich owoców – truskawki, pomarańcze mandarynki, jagody. Owoce mogą stanowić jedynie element dekoracji.

Do przyprawiania potraw stosujemy zioła, natkę pietruszki, sól himalajską z mikroelementami, sok z cytryny. Surówki można doprawiać także chrzanem, czosnkiem,  octem jabłkowym, kwasem mlekowym. Do picia wybieramy wodę bogatą w minerały, herbaty owocowe, ziołowe, soki rozcieńczone wodą. W trakcie diety nie wolno jeść chleba, mleka, tłuszczy, mięsa, ziemniaków, zbóż, roślin strączkowych, słodyczy ani słodkich owoców! Po zjedzeniu tych produktów włącza się odżywianie zewnętrzne.  Wyzwala się głód, słabość i przerywa mechanizm samooczyszczania i samoleczenia organizmu. Nie należy też pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów!!! Najtrudniejszy okres, to kilka pierwszych dni, gdy przestawiamy się na proces odżywiania wewnętrznego. Możemy odczuwać ból głowy, osłabienie, ociężałość, może wystąpić biegunka. Szereg objawów jest wywołanych uwolnieniem do krwi toksyn zgromadzonych w naszym organiźmie. Dlatego też po oczyszczaniu jelit poprzez wypróżnienie lub po lewatywie, następuje poprawa samopoczucia. Pomaga w tym picie dużej ilości wody.

W jakiej kolejności zaleca się spożywać posiłki na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej?

Posiłki rozpoczynamy od wypicia soku owocowego lub warzywnego. Należy go pić małymi łykami, ponieważ już w jamie ustnej wchłania się do organizmu. Kolejny jest zakwas buraczany, a następnie świeże warzywa. Na końcu spożywamy potrawy gotowane i pieczone. Posiłków nie należy popijać wodą, herbatą czy sokami. Płyny te rozrzedzają kwasy żołądkowe i soki trawienne. Dlatego warto odczekać z piciem minimum 30 minut po posiłku oraz 30 minut przed posiłkiem. Jedzenie i picie powinno odbywać się w spokojnej atmosferze.  Każdy pokarm należy dokładnie przeżuć. Ślina, która powstaje w tym procesie ma także dobry wpływ na oczyszczanie organizmu. Potrawy powinny być podane estetycznie, tak aby „jadły też nasze oczy” a mózg odbierał pozytywne wrażenia.

Dlaczego ważny jest ruch i oczyszczanie jelit?

Ruch jest podstawową funkcją żywego organizmu. Warunkuje prawidłową pracę wszystkich organów wewnętrznych. Spacery na świeżym powietrzu, ćwiczenia gimnastyczne, a nawet masaż pomagają w oczyszczaniu organizmu ze złogów.  Korzystnie wpływają też na pracę jelit. Niezwykle ważne są regularne wypróżnienia. Ułatwia je duża ilość błonnika z warzyw, ale bywa i tak, że organizm potrzebuje wsparcia w postaci płukania jelit. Zabiegi takie są oferowane w gabinecie pielęgniarki lub lek. med. Borysa Boligara (więcej tu). Warto obserwować też kolor moczu, który po piciu zakwasu buraczanego miewa kolor czerwony. Stopniowo oczyszcza się do prawidłowej jasno-słomkowej barwy. Tak w praktyce działa oczyszczanie organizmu dietą warzywno-owocową i odbudowa nieszczelnych jelit. Zalety wdrożenia codziennej aktywności ruchowej są nieocenione. Po naszym turnusie na stałe wpisują się w plan dnia naszych kuracjuszy.

Jak organizm może zareagować na dietę warzywno – owocową dr Ewy Dąbrowskiej?

Przez pierwsze 3-4 dni kuracji, może wystąpić osłabienie organizmu. Towarzyszy mu często ból głowy, senność, poczucie zimna, wymioty, biegunka, zaparcia. Powodem tego jest uwalnianie toksyn do krwi, a także nieżyt żołądka lub nieszczelność jelit. Ból głowy nastąpi po wydaleniu toksyn – zwykle na drugi, lub trzeci dzień. Można przyspieszyć ten proces przez wykonanie lewatywy. W razie biegunki zaleca się cierpliwość, gdyż mija ona samoistnie na drugi lub trzeci dzień.  Zwykle po biegunce organizm już dobrze reaguje na surowiznę, nawet na czosnek i cebulę. W razie ostrej nietolerancji surówek zaleca się przez kilka dni pić soki z marchwi, herbatki owocowe lub ziołowe oraz robić lewatywy. Tak można przygotować organizm na świeże warzywa i owoce, które ostatecznie pomogą mu w oczyszczaniu. Po kilku dniach diety może pojawić się gorączka lub stan podgorączkowy. Jest to naturalna walka organizmu z infekcją, której dotąd organizm nie był w stanie pokonać. Znak, że zachodzą zmiany. Po kilku dniach diety gorączka mija samoistnie. Bóle stawów mogą wystąpić po 2 tygodniach diety, zwłaszcza w przypadku reumatyzmu. Dolegliwości miną samoistnie, w wyniku samouzdrawiania. Zatoki samoistnie opróżniają się po kilkunastu dniach diety. Mogą wystąpić też różne objawy "kryzysów ozdrowieńczych" w zależności od rodzaju wcześniej przebytych chorób. Na przykład rumień w miejscu przebytej operacji, wypryski na skórze, siniaki. Te objawy miną samoistnie, a w miarę trwania kuracji samopoczucie będzie się poprawiać. Nastąpi przypływ sił i stopniowe ustępowanie dolegliwości.

Poznaj nasze pozostałe diety

Jakie korzyści
przynosi nam dieta

  • sprawne oczyszczanie organizmu z ubocznych produktów przemiany materii i toksyn
  • wstrzymanie rozwoju przewlekłych chorób cywilizacyjnych
  • poprawa stanu fizycznego i psychicznego organizmu

Dieta
pełnowartościowa

  • dostarcza organizmowi antyoksydanty i przeciwutleniacze
  • wspomaga procesy naprawy uszkodzonych komórek
  • buduje naturalną odporność organizmu

Post na płynach

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • przyspiesza procesy odnowy komórek i tkanek w organizmie
  • stymuluje leczenie chorób o podłożu metabolicznym

Wolne terminy na rok 2023

Nie czekaj i zarezerwuj już dziś!

Posiłki serwowane w naszym ośrodku