„Nie znajduję innej diety, która miałaby tyle korzyści dla człowieka” dr Ewa Dąbrowska o poście warzywno-owocowym

Jesteśmy jednym z pierwszych ośrodków w Polsce, który zaufał doświadczeniu doktor Ewy Dąbrowskiej. Od ponad 20 lat, pod jej osobistym nadzorem medycznym pomagamy ratować zdrowie żywieniem. Stworzyliśmy najlepsze warunki do przeprowadzenia diety lub postu, zdobywania niezbędnej wiedzy i aktywności sportowej dostosowanej do wieku i możliwości organizmu. Gwarantuje to obecność doktor Dąbrowskiej i kadra złożona ze sprawdzonych przez lata specjalistów.

Oferujemy 2-tygodniowe i tygodniowe pobyty oparte na poniższych dietach:

 
 
 

Dieta warzywno-owocowa 

Jest to odmiana postu czyli czasowe powstrzymywanie się od jedzenia niektórych pokarmów i ograniczenie się do porcji wybranych warzyw z niewielkim dodatkiem owoców. Jej główną cechą jest NIEDOSTATECZNE ODŻYWIANIE ZEWNĘTRZNE, co uruchamia ZASTĘPCZE ODŻYWIANIE WEWNĘTRZNE czyli AUTOFAGIĘ – proces polegający na trawieniu przez komórki obumarłych lub uszkodzonych elementów ich struktury. Dzięki temu organizm sam się leczy „zjadając” np. złogi w postaci tłuszczu trzewnego lub blaszek miażdżycowych w żyłach. Następuje odnowa organizmu na poziomie genowym, co usuwa nie tylko choroby, ale także ich przyczyny. Post na warzywach i owocach wskazany jest dla ludzi cierpiących na: wysoki cholesterol, miażdżycę serca i naczyń krwionośnych, zwyrodnienia stawów, nadciśnienie, nadwagę i otyłość, alergie skórne i pokarmowe, astmę, przeciekające jelita, candidę, niedoczynność tarczycy. Przeciwwskazaniem do diety warzywno-owocowej są: nadczynność tarczycy, gruźlica, choroby psychiczne (np. depresja), krańcowe wyniszczenie organizmu, przeszczep narządów, ostra porfiria, wyniszczenie organizmu przez chorobę nowotworową, okres ciąży i laktacji, dializy, dojrzewanie, cukrzyca typu I. W takich przypadkach dr Dąbrowska zaleca dietę pełnowartościową.

Jak dieta warzywno-owocowa działa na organizm?

Codzienny posiłek nie przekracza 400 – 600 kcal i składa się z warzyw i owoców niemal całkowicie pozbawionych białka oraz tłuszczu – to sprawia, że organizm natychmiast przestawia się na korzystanie z własnych zapasów energetycznych, wydala zbędną wodę, likwiduje zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne, tłuszcz i kwas moczowy odłożony w stawach, wydala toksyny. Znika uczucie głodu i działa AUTOFAGIA (samo zjadanie niepotrzebnych części organizmu na poziomie komórkowym i tym samym samoleczenie). Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin (a te zmiatają wolne rodniki), mikroelementów, substancji bioaktywnych i tlenu (który oczyszcza krew), uzupełniają wszelkie niedobory a ich działanie alkalizujące, korzystnie wpływa na wbudowanie wapnia do kości. Dzięki usunięciu szkodliwych bodźców i wzmacnianiu mechanizmów obronnych i adaptacyjnych, dieta warzywno-owocowa przywraca w organizmie wewnętrzną równowagę nazwaną przez amerykańskiego fizjologa Waltera Cannona HOMEOSTAZĄ.

Korzyści z leczenia dietą warzywno – owocową?

  • stabilizuje ciśnienie krwi: obniża wysokie, podwyższa niskie, dotlenia krew
  • normalizuje poziom cukru we krwi, dając szansę na odstawienie leków przeciwcukrzycowych – rozpuszcza zakrzepy i doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych, dzięki czemu krew może swobodnie płynąć
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników i unieszkodliwia już istniejące, odpowiedzialne za wywoływanie większości chorób cywilizacyjnych, dzięki zmiataniu wolnych rodników, organizm zostaje uchroniony przed rozwojem wielu chorób zwyrodnieniowych
  • usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn (oczyszcza stłuszczoną wątrobę, usuwa złogi w stawach)
  • odblokowując układ immunologiczny zwiększa odporność organizmu na zakażenia, a także doprowadza do tego, że organizm rozpoznaje i leczy miejsca chore (przewlekłe choroby zapalne i zwyrodnieniowe)
  • sprzyja regeneracji, rewitalizacji i długowieczności, dlatego nazywana jest dietą odmładzającą
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki, „zjada” zapasy tłuszczu – w czasie 2 tygodni diety, ciężar ciała obniża się średnio o 5%
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha, co daje uczucie wyciszenia i lepszej koncentracji
  • redukuje głód i jedzenie bez przyczyny

Jak wygląda 1 dzień na diecie warzywno-owocowej (przykładowe posiłki)?

Co zaleca się jeść w trakcie kuracji?

Warzywa i owoce UBOGIE W ENERGIE, a więc takie, które zawierają śladowe ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
WARZYWA: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, wszelkie kapusty, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki (zwłaszcza kiszone), sałata, pomidory, papryka, dynia, kabaczek, rzepa, brukiew, brokuły.
OWOCE: jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, śladowe ilości słodkich owoców – truskawki, pomarańcze mandarynki, jagody (mogą stanowić element dekoracji).

Do przyprawiania stosujemy chrzan, sok z cytryny, czosnek, zioła, natkę pietruszki, sól himalajską z mikroelementami, ocet jabłkowy, kwas mlekowy. Do picia wybieramy wodę bogatą w minerały (nie gazowaną sztucznie), herbaty owocowe, ziołowe, soki rozcieńczone wodą. To ważne – w trakcie kuracji nie należy spożywać chleba, mleka, tłuszczy, mięsa, ziemniaków, zbóż, roślin strączkowych, słodyczy ani słodkich owoców! W takich przypadkach włącza się odżywianie zewnętrzne, które jest niepełnowartościowe, wyzwala głód, słabość i przerywa mechanizmy samooczyszczania się i samoleczenia organizmu. Nie należy też pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów!!! Najtrudniejszy okres, to kilka pierwszych dni, gdy przestawiamy się na proces odżywiania wewnętrznego. Możemy odczuwać ból głowy, osłabienie, ociężałość, może wystąpić biegunka. Szereg objawów jest wywołanych uwolnieniem do krwi toksyn. Dlatego też po oczyszczaniu jelit (wypróżnieniu lub po lewatywie) i piciu dużej ilości wody, następuje poprawa samopoczucia.

W jakiej kolejności zaleca się spożywać posiłki?

Posiłki rozpoczynamy od wypicia soku owocowego lub warzywnego, który należy pić małymi łykami, ponieważ już w jamie ustnej wchłania się do organizmu. Kolejny jest zakwas buraczany, a następnie świeże owoce i warzywa. Na końcu spożywamy potrawy gotowane i pieczone. Posiłków nie należy popijać wodą, herbatą czy sokami, bo płyny te rozrzedzają kwasy żołądkowe i soki trawienne, warto odczekać min. 30 minut. Jedzenie i picie powinno odbywać się w spokojnej atmosferze, każdy pokarm należy dokładnie przeżuć, bo ślina, która powstaje w tym procesie ma także dobry wpływ na oczyszczanie organizmu. Potrawy powinny być podane estetycznie, tak by „jadły też nasze oczy” a mózg odbierał pozytywne wrażenia.

Dlaczego ważny jest ruch i oczyszczanie jelit?

Poranna rozgrzewka w lesie, spacery na świeżym powietrzu, ćwiczenia w sali gimnastycznej a nawet masaż pomagają w oczyszczaniu organizmu ze złogów i korzystnie wpływają na pracę jelit. Niezwykle ważne są regularne wypróżnienia – ułatwia je duża ilość błonnika z warzyw, ale bywa i tak, że organizm potrzebuje wsparcia w postaci płukania jelit w gabinecie pielęgniarki lub dr Borysa Boligara (więcej tu). Warto obserwować też moczu, który po piciu zakwasu buraczanego miewa kolor buraczkowy i stopniowo oczyszcza się do prawidłowej jasno-słomkowej barwy – tak w praktyce działa oczyszczanie organizmu dietą warzywno-owocową i odbudowa nieszczelnych jelit.

Jak organizm może zareagować na dietę warzywno – owocową?

Na początku kuracji – przez pierwsze 3-4 dni może wystąpić osłabienie, ból głowy, senność, poczucie zimna, wymioty, biegunka, zaparcia. Powodem tego jest uwalnianie toksyn do krwi, a także nieżyt żołądka lub choroba wrzodowa (biegunka). Ból głowy nastąpi po wydaleniu toksyn – zwykle na drugi, lub trzeci dzień, można przyspieszyć ten proces przez wykonanie lewatywy. W razie biegunki zaleca się cierpliwość, gdyż mija ona samoistnie na drugi lub trzeci dzień. Można w tym czasie pić soki, zwłaszcza z marchwi lub marchwiankę (gotowaną i miksowana marchew lekko posolona). Zwykle po biegunce organizm już dobrze reaguje na surowiznę, nawet na czosnek i cebulę. W razie ostrej nietolerancji surówek zaleca się przez kilka dni pić soki z marchwi, herbatki owocowe oraz ziołowe i robić lewatywy – tak można przygotować organizm na świeże warzywa i owoce, które ostatecznie pomogą mu w oczyszczaniu. Po kilku dniach diety może pojawić się gorączka lub stan podgorączkowy – jest to naturalna walka organizmu z infekcją, której dotąd organizm nie był w stanie pokonać, znak, że zachodzą zmiany. Po kilku dniach diety gorączka mija samoistnie. Bóle stawów mogą wystąpić po 2 tygodniach diety, zwłaszcza w przypadku reumatyzmu. Dolegliwości miną samoistnie, a w razie silnych bólów można przyjąć leki przeciwbólowe. Zatoki samoistnie opróżniają się po kilkunastu dniach diety. Mogą wystąpić też różne objawy tzw. „kryzysów ozdrowieńczych” w zależności od rodzaju wcześniej przebytych chorób, na przykład rumień w miejscu przebytej operacji, albo wypryski na skórze. Te objawy miną samoistnie, a w miarę trwania kuracji samopoczucie będzie się poprawiać, nastąpi przypływ sił i stopniowe ustępowanie dolegliwości.


Post na płynach

Post na płynach

Ta metoda oczyszczania organizmu pojawiła się w naszym ośrodku wraz z wizytą znanego na całym świecie doktora Hellmuta Lütznera z Niemiec. Lützner jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych i fizjoterapii oraz wieloletnim ordynatorem kliniki w Uberlingen, gdzie osiąga się bardzo dobre wyniki w leczeniu głodem wielu ciężkich chorób. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza także kilkunastoletniej pracy w prywatnej klinice doktora Otto Buchingera w niemieckim Bad Prymont, gdzie metodą głodówek leczy się pacjentów z całego świata. Odwiedziny w Waldtour-Gołubie połączył ze szkoleniem naszych specjalistów, a jednym z nich jest Wojciech Stanisławski, który na początku każdego turnusu zaprasza na swój wykład, a potem wspiera osoby będące na poście. Post na płynach, podobnie jak dieta warzywno-owocowa uruchamia w organizmie odżywianie wewnętrzne i samoleczenie, ale robi to szybciej i skuteczniej, bo w postaci płynów zjadamy nie więcej niż 200 kalorii, a organizm uwolniony od konieczności trawienia większej ilości pokarmu, szybciej zaczyna autofagię – czyli pożeranie zapasów a potem zjadanie chorych i zwyrodniałych komórek. Taka „głodówka zdrowotna” trwa w naszym ośrodku od 5 do 10 dni, a udział w niej (albo przedłużanie kuracji) jest możliwy tylko po wnikliwej konsultacji lekarskiej. Na posiłki składa się 8-10 szklanek płynów dziennie, w tym dwa soki świeżo wyciskane, ciepła woda z cytryną, ciepły zakwas buraczany, zupy z wybranych warzyw (zawsze w postaci kremu), herbaty ziołowe, woda. Warto dodać, że wielkim zwolennikiem postu na płynach był słynny, niemiecki lekarz i naukowiec – Max Gerson (urodził się w polskim Wągrowcu). Jego terapia sokami (w połączeniu z innymi zaleceniami) do dziś stosowana jest przez osoby chore na raka, a w USA, Meksyku i na Węgrzech z powodzeniem działają Instytuty Gersona.

Przygotowanie organizmu

Bezpośrednio przed rozpoczęciem postu, przyzwyczajamy organizm do nagłej zmiany żywienia stosując dietę warzywno-owocową przez 2-3 dni (jeszcze lepsze, zdrowotne rezultaty można uzyskać eliminując z diety produkty pochodzenia zwierzęcego oraz używki na 7 dni przed rozpoczęciem postu). W dniu jego rozpoczęcia, rankiem, czyścimy jelita wybraną metodą – może to być hydrokolonoterapia w gabinecie dr Borysa Boligara (zobacz) , samodzielnie wykonana lewatywa (zestaw do kupienia w naszym ośrodku, zapewniamy też wsparcie pielęgniarki) lub najprostszy i najbardziej skuteczny sposób – wypicie 2 szklanek roztworu soli glauberskiej (ok. 20g soli na szklankę), który mieszamy z sokiem z cytryny i podajemy na ciepło. Rozpuszczona w wodzie sól glauberska oczyszcza jelito cienkie (hydrokolonoterapia i samodzielna lewatywa oczyszcza tylko jelito grube) i powoduje wypróżnianie się nawet przez cały dzień. Podczas postu warto wyciszyć się i funkcjonować zgodnie z rytmem dnia i nocy (zasypiać po zachodzie słońca, wstawać o świcie, spać w ciągu dnia, jeśli odczujemy taką potrzebę), ćwiczyć, spacerować, korzystać z zimnych i ciepłych kąpieli, w skupieniu i powoli spożywać płyny (posługując się małą łyżeczką), obserwować własny organizm
i podczas całego postu regularnie czyścić jelito grube. Niezwykle ważne jest nawadnianie organizmu min. 3 litrami wody dziennie. Posiłki dla osób będących na poście serwowane są przy oddzielnym stole i w innych porach, tak by nie rozpraszać się widokiem dań diety warzywno-owocowej i pełnowartościowej.

Wskazania do stosowania postu

W oparciu o książkę doktora Hellmuta Lütznera „Głodówka zdrowotna. Poradnik medycyny naturalnej” i nasze doświadczenia, post na płynach mogą stosować osoby cierpiące na: alergie, chorobę Alzheimera, astmę, miażdżycę, ból pleców, łagodne nowotwory jajnika i piersi, zapalenie oskrzeli, zaburzenia sercowo-naczyniowe, przewlekłe zaparcia, grypę i gorączkę, chorobę wieńcową, chorobę Crohna, choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego, choroby żołądka i jelit, trądzik, alergie środowiskowe, padaczkę, włókniaki, jaskrę, nadciśnienie, niskie ciśnienie krwi, bezsenność, insulinooporność, zwyrodnienia stawów i kręgosłupa, tłuszczaki, migreny, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (w tym przypadku trzeba konsultować z lekarzem zabiegi czyszczenia jelita), polipy nosa, otyłość, łuszczycę, choroby psychosomatyczne, choroby układu oddechowego, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie zatok, choroby skóry, zapalenie migdałków. W każdym przypadku trzeba jednak skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazania do stosowania postu

Post na płynach nie jest odpowiedni dla dzieci i nastolatków, nie mogą stosować go osoby z nadczynnością tarczycy – w obu przypadkach przeszkoda jest zwiększony metabolizm), kobiety w ciąży i te, które karmią piersią (uwalniające się toksyny mogą przedostać się przez mleko lub pępowinę i zatruć dziecko), chorzy na cukrzycę typu I, osoby w ciężkiej depresji i po transplantacji narządów.

Jak wygląda 1 dzień na poście na płynach (przykładowe posiłki)

śniadanie:

  • ciepła woda z sokiem z cytryny (200 ml)
  • herbata ziołowa lub woda

obiad:

  • ciepły zakwas buraczany (można go pić w dowolnej ilości, ale z umiarem)
  • zupa brokułowa drobno pokrojony koperek do dekoracji

kolacja:

  • świeżo wyciskany sok z pomidora
  • świeżo wyciskany sok z ogórka, jabłka i kapusty
    ważne: między posiłkami pijemy herbaty ziołowe i wodę (min. 3 litry dziennie)

Wychodzenie z postu

Po 10 dniach postu na płynach, 11 zaczyna się śniadaniem, na które składa się jeden posiłek – pieczone jabłka z cynamonem. Obiad to zupa warzywna (element diety warzywno-owocowej) z dodatkiem mielonego siemienia lnianego (wspomaga pracę jelit, które przez 10 dni właściwie odpoczywały) i surówki, kolacja zawiera już normalne potrawy z diety warzywno-owocowej (soki, zakwas buraczany, surówki i dania na ciepło). Po 14 dniach postu, zakończonego prawidłowym wychodzeniem, można wrócić do diety pełnowartościowej opartej o zdrowe, nieprzetworzone produkty z minimalną ilością białka zwierzęcego.


Dieta Pełnowartościowa

Co jeść, kiedy nie można stosować diety warzywno-owocowej, a chcemy dbać o zdrowie? Jak powinny odżywiać się dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży i te, które karmią piersią? Jak przybliżyć bliskim zasady zdrowego odżywiania, zanim uda się przekonać ich do postu na płynach lub warzywach i owocach? – Takie pytania często kierowane są do doktor Ewy Dąbrowskiej i dietetyk Jolanty Łuczkowskiej, a odpowiedzią na nie, jest właśnie dieta pełnowartościowa.

Co zawiera:

Ten rodzaj posiłków przygotowywany jest ze ze świeżych warzyw i nieprzetworzonych każdego rodzaju (40%), świeżych owoców (10%), ziaren (10%), nienasyconych kwasów tłuszczowych (10%), białka (25%), ziół i przypraw (5%), całości dopełnia woda, świeżo wyciskane soki, zakwas buraczany, herbaty ziołowe. Na takiej diecie nie pijemy alkoholu, kawy, czarnej, zielonej i białej herbaty, nie palimy papierosów, nie jemy mięsa i tłuszczu zwierzęcego z wyjątkiem ryb i masła. Ilość nabiału redukujemy do minimum, nie spożywamy cukru (zastępujemy go miodem, stewią lub cukrem kokosowym albo syropem z agawy) białej mąki, utwardzonych tłuszczów roślinnych i rafinowanych olejów, dbamy też o dobre źródła pochodzenia produktów.

Jak działa dieta pełnowartościowa?

Taka dieta razem ze świeżymi warzywami i owocami (w postaci surówek i soków) dostarcza organizmowi antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze), które walczą z wolnymi rodnikami (cząsteczki tlenu z NIESPAROWANYMI ELEKTRONAMI, które „kradną” elektrony od innych cząsteczek zaburzając przez to równowagę w organizmie i powodując groźne choroby), składniki mineralne, enzymy, witaminy, błonnik i tlen. Jedząc wskazane produkty oczyszczamy organizm z toksyn, przywracamy równowagę (także w jelitach), budujemy odporność i wspomagamy organizm w procesie naprawy uszkodzonych komórek. Źródłem toksyn i niedoborów jest przetworzona żywność i przesycanie się szkodliwym jedzeniem, a to może uaktywniać geny odpowiedzialne za choroby.

Jak wygląda 1 dzień na diecie warzywno-owocowej (przykładowe posiłki)?

Śniadanie:

  • ciepły zakwas buraczany (200 ml)
  • sałatka z owoców sezonowych (maliny, jagody, kiwi, nektarynka)
  • zestaw surówek (marchew + seler, pomidory + ogórki kiszone)
  • pasta z brokułów i pestek słonecznika
  • jogurt z powidłami śliwkowymi, otrębami i siemieniem lnianym
  • masło, miód
  • chleb razowy na zakwasie

Obiad:

  • pół kiwi
  • zestaw surówek (świeży kalafior + ogórek kiszony, mizeria + sok z cytryny i koperek)
  • spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym, oliwą czosnkową i czarnym sezamem
  • zupa pomidorowa

Kolacja:

  • sok pomarańczowy
  • zestaw surówek ( cukinia + jabłko, kolorowe papryki + oliwa czosnkowa)
  • ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
  • masło, dżem
  • pieczywo razowe

Posiłki pełnowartościowe – dobry sposób utrzymania zdrowia (i utrzymania spadku wagi) po diecie warzywno-owocowej i poście na płynach.

Warto poznać zasady diety pełnowartościowej i stopniowo wprowadzać ją w domu uwzględniając oczywiście nietolerancje pokarmowe (patrz test FOOD DETECTIVE). Jak to zrobić? Zaczynamy od uporządkowania zapasów (wyrzucenia rzeczy trujących), usunięcia mikrofalówki i stworzenia spiżarni, w której znajdą się niezbędne i zdrowe produkty:

  • kasze (gryczana niepalona, jaglana, jęczmienna, sorgo, quinoa),
  • ryż (brązowy, dziki),
  • płatki zbożowe (zawsze moczymy je na ok 8 godzin, by wytworzyły korzystne enzymy), otręby
  • mąka gryczana, kukurydziana (bez GMO), razowa, orkiszowa, żytnia
  • nasiona strączkowe (fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja bez GMO),
  • orzechy (przechowywane zawsze w łupinach – inaczej jełczeją, albo starannie wyselekcjonowane), suszone owoce bez siarki i cukru
  • pestki dyni, słonecznika, nasiona chia, sezam, siemię laniane (najlepszy
  • domowe przetwory owocowe bez cukru
  • miód, stewia, cukier kokosowy, syrop z agawy
  • oleje tłoczone na zimo z dużą zawartością kawasów OMEGA 3, 6 i 9 (lniany, rzepakowy, wiesiołkowy, kokosowy, słonecznikowy, oliwa)
  • masło, masło klarowane
  • ryby (jedzone maksymalnie 2 razy w tygodniu, pieczone, gotowane na parze)
  • mięso z drobiu (gęś, kaczka, kurczak tylko ze sprawdzonej hodowli bez antybiotyków i hormonów w paszy)
  • jaja (jedzone maksymalnie 2 razy w tygodniu), jaja przepiórcze
  • sery (warte uwagi są twarde, dojrzewające sery – parmigiano reggiano, grana padano, pecorino), serki kozie z ekologicznych wytwórni, mozzarella z mleka bawolego
  • napoje zastępujące mleko: kokosowy, ryżowy, owsiany
  • zioła naturalne i bulion bez wzmacniaczy smaku, sól himalajska
  • kurkuma (lepiej działa z dodatkiem pieprzu), czosnek – substancje antyrakowe
  • kwas mlekowy, ocet jabłkowy
  • kiszona kapusta i ogórki
  • zakwas buraczany
  • woda
  • owoce
  • warzywa

Czy warto jeść mięso?

Osoby cierpiące na miażdżycę, cukrzycę, chorobę wrzodową żołądka czy zwyrodnieniowa stawów powinny stosować dietę pełnowartościową pozbawioną mięsa i przerywaną okresowo postem warzywno-owocowym (np. przez 1 dzień w tygodniu albo 1 tydzień w miesiącu). W innych przypadkach, spożywanie minimalnych ilości mięsa, zwłaszcza z drobiu hodowanego metodami naturalnymi (bez hormonów i antybiotyków), i w połączeniu z warzywami, może być korzystne. Warto wiedzieć, że jedzenie dużej ilości mięsa, zwłaszcza tego przetworzonego w formie, kiełbasy, szynki, smażonych kotletów itp., może powodować miażdżycę (zatykanie żył, zakrzepy), raka jelit i obniżenie odporności (mięso gnije w jelitach), zakwaszenie organizmu, uzależnienie (od mięsa właśnie, a wysoki poziom kwasu mlekowego we krwi, który jest tego efektem, może świadczyć o rozwijającym się nowotworze), osteoporozy (powoduje zakwaszenie organizmu), zespołu przewlekłego zmęczenia (trawienie mięsa zużywa sporo energii) i dyskomfort psychiczny (świadomość konieczności zabijania zwierząt do produkcji przetworów mięsnych.
Cukier, mąka, mleko – biała śmierć?

Rak potrzebuje glukozy i braku tlenu, a mięso i mleko włączają ścieżkę podziału komórek rakowych – to słowa doktor Ewy Dąbrowskiej, które sprawiają, że wśród słuchających jej wykładu zapada całkowita cisza. Cukier, mąka, mięso… to przecież produkty, które towarzyszą nam w codziennej diecie, widzimy je w reklamach, pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Niestety, warto zaufać badaniom i doświadczeniu, doktor, która mówi wprost, że np. zbyt duża ilość białka zwierzęcego powoduje przerost mięśnia sercowego, że cukier i skrobia aktywują insulinę a ta powoduje ogromny przyrost tłuszczu trzewnego, który potrafi potem wytwarzać hormony i zatruwać cały organizm. Pojawia się woda zewnątrzkomórkowa, która powoduje obrzęki, insulinooporność, miażdżycę, a nawet nowotwory. Gluten to frakcja białka znajdująca się np. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie, a kazeina to najważniejsze białko mleka o budowie cząsteczkowej podobnej do glutenu. Zdrowy organizm trawi białka w jelitach, zamienia je na aminokwasy i z krwią transportuje do wątroby. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić, do krwi przedostają się fragmenty niestrawionych białek (powodem są przeciekające jelita), gdzie są rozpoznawane jako ANTYGENY POKARMOWE i neutralizowane przeciwciałami do postaci kompleksów immunologicznych. Te kompleksy mogą wywoływać szereg szkodliwych działań w organizmie:

  • oblepiają limfocyty i uniemożliwiają im walkę z infekcjami,
  • odkładają się w tkankach wywołując reakcje zapalne np. migrenę,
  • w przypadku podobieństwa antygenu pokarmowego do tkanek narządów wewnętrznych, przeciwciała mogą krzyżowo niszczyć np. tarczycę albo wątrobę, co jest powodem chorób z autoagresji,
  • mogą wykazywać działania bioaktywne np. być przyczyną niskiego ciśnienia krwi,
  • są w stanie przedostać się do mózgu, a ze względu na podobieństwo do morfiny, jako fałszywy przekaźnik, mogą wywoływać zaburzenia psychiatryczne, depresję a nawet nałóg jedzenia nietolerowanych pokarmów.

Nietolerowane pokarmy, które powodują powstawanie antygenów we krwi można łatwo wykryć przeprowadzając test FOOD DETECTIVE. Z obserwacji doktor Dąbrowskiej wynika, że eliminacja tych pokarmów w czasie diety warzywno-owocowej wiąże się z poprawą kliniczną i biochemiczną ciała człowieka, a wykluczenie ich na diecie pełnowartościowej (na stałe) pozwala zachować zdrowie. Powrót do jedzenia nietolerowanych pokarmów najczęściej kończył się nawrotem choroby.
Jak łączyć pokarmy?

Przede wszystkim, należy zachowywać ustaloną przez doktor Ewę Dąbrowską kolejność spożywania posiłków: najpierw płyny, potem owoce, po nich surówki, a na końcu dania na ciepło (także zupa). Nie można łączyć ze sobą i jeść w tym samym czasie białek i węglowodanów – czyli np. łososia z ziemniakami, albo jajka sadzonego z kaszą gryczaną. Białko zwierzęce najlepiej komponuje się ze świeżą sałatą i warzywami. Za to można łączyć ziemniaki i zsiadłe mleko.

 

Cennik

Turnusy trwają tydzień lub dwa tygodnie i zaczynają się w sobotę obiadem w godzinach 13:30 – 15:30, a kończą się śniadaniem o godzinie 8:00. Pokój należy opuścić ostatniego dnia pobytu do godziny 10:00.

Turnusy w ośrodku Gołubie.

Terminy turnusów 2020

T1 04.01 – 18.01 T7 28.03 – 04.14* T13 27.06 -11.07 T19 19.09 – 03.10
T2 18.01 – 01.02 T8 18.04 – 02.05 T14 11.07 – 25.07 T20 03.10 – 17.10
T3 01.02 – 15.02 T9 02.05 – 16.05 T15 25.07 – 08.08 T21 17.10 – 31.10
T4 15.02 – 29.02 T10 16.05 – 30.05 T16 08.08 – 22.08 T22 31.10 – 14.11
T5 29.02 – 14.03 T11 30.05 – 13.06 T17 22.08 – 05.09 T23 14.11 – 28.11
T6 14.03 – 28.03 T12 13.06 – 27.06 T18 05.09 – 19.09 T24 28.11 – 12.12
*turnus 7-dniowy Przerwa Wielkanocna 04.04 – 18.04.2019 T25 12.12 – 19.12*

UWAGA! W WYRÓŻNIONYCH TURNUSACH OBOWIĄZUJĄ RABATY DO 300 ZŁ.

Terminy turnusów 2021

T1 02.01 – 16.01 T7 10.04 – 24.04 T13 03.07 -17.07 T19 25.09 – 09.10
T2 16.01 – 30.01 T8 24.04 – 08.05 T14 17.07 – 31.08 T20 09.10 – 23.10
T3 30.01 – 13.02 T9 08.05 – 22.05 T15 31.07 – 14.08 T21 23.10 – 06.11
T4 13.02 – 27.02 T10 22.05 – 05.06 T16 14.08 – 28.08 T22 06.11 – 20.11
T5 27.02 – 13.03 T11 05.06 – 19.06 T17 28.08 – 11.09 T23 20.11 -04.12
T6 13.03 – 27.03 T12 19.06 – 03.07 T18 11.09 – 25.09 T24 04.12 – 18.12
Przerwa Wielkanocna 27.03 – 10.04.2019

 

W zależności od miejsca noclegowego ceny kształtują się następująco:

Pawilon drewniany

(budynek główny w którym znajduje się stołówka, sala do ćwiczeń, gabinet lekarki oraz gabinety zabiegowe. Pokoje znajdują się na piętrze. Do dyspozycji mamy pokoje 1- i 2-osobowe):

  Poza sezonem W sezonie
Cena miejsca w pokoju

1900 zł/os 2000 zł/os
Cena miejsca w pokoju z łazienką

2200 zł/os 2300 zł/os
Dopłata do pokoju 2-osobowego na wyłączność dla 1 osoby 600 zł 50% ceny pobytu

Domek typu KAMPINOS:

3-osobowy z łazienką, 2 pokoje przejściowe (ogrzewany elektrycznie)

  Poza sezonem W sezonie
Cena miejsca w domku

1900 zł/os 2000 zł/os
Cena miejsca w domku (na wyłączność dla 2 osób) 2400 zł/os 2600 zł/os
 

Domek typu BLIŹNIAK:

domek 2-osobowy (łazienka, taras, ogrzewanie podłogowe)

  Poza sezonem W sezonie
Cena miejsca w domku

2500 zł/os 2650 zł/os
Dopłata do domku 2-osobowego na wyłączność dla 1 osoby 600 zł 50% ceny pobytu
 

Domek Kaszubski:

Nowo wybudowane domki w stylu kaszubskim. W każdym domu są trzy pokoje 2-osobowe oraz dwa pokoje 1-osobowe. W każdym pokoju znajduje się łazienka.

  Poza sezonem W sezonie
Cena miejsca w pokoju

2900 zł/os 3450 zł/os
Dopłata do pokoju 2-osobowego na wyłączność dla 1 osoby 600 zł 50% ceny pobytu

Miejsca noclegowe usytuowane poza ośrodkiem (odległość od 100 do 900 metrów od ośrodka)

W zależności od standardu zakwaterowania: od 1900 zł do 2650 zł

UWAGA:

  • Dopłata do pokoju na wyłączność 600 zł tyczy się sezonu niskiego przypadającego na I i IV kwartał,
  • Dopłata do pokoju na wyłączność 50% ceny pobytu tyczy się sezonu wysokiego przypadającego na II i III kwartał.
  • W przypadku późniejszego przyjazdu/wcześniejszego wyjazdu z ośrodka nie zwracamy opłaty,
  • Do wyżywienia pełnowartościowego i diety bezglutenowej obowiązuje dopłata,
  • Wszystkich wczasowiczów obowiązuje opłata miejscowa (klimatyczne) na rzecz Urzędu Gminy,

Co w cenie turnusu?

W ramach opłaty za 14-dniowy pobyt na wczasach zdrowotnych zapewniamy:

  • 3 posiłki warzywno-owocowe dziennie lub post na płynach,
  • opiekę lekarską i pielęgniarską,
  • zajęcia ruchowe na sali i w terenie pod opieką trenera
  • pomiar ciśnienia krwi,
  • wykłady na tematy profilaktyki, leczenia żywieniem, zdrowego odżywiani i stylu życia,
  • wieczorki taneczne i koncerty,
  • pokazy i prezentacje urządzeń oraz wyrobów regionalnych

Polecają nas:

Sylwia Suchanek

Uwielbiam!

Adam Kraśko

Gołubie jest super!

Halina Mil

Jeżdżę tam co roku!

ksiądz Jan Sikorski

Jeżdżę tam co roku!